Вы здесь

Чим органічне молоко відрізняється від звичайного?

Опубликовано 5 февраля, 2023 - 06:39 пользователем Редакция

Органічне молоко – це звичайне коров'яче молоко, отримане від тварин, які харчуються екологічно чистим кормом і живуть в максимально наближених до природних умов.  Свого часу органічне молоко було привілеєм "модних та багатих" - вершків середнього класу. Але останні кілька років воно стало більш популярним і, за останніми даними, одна домогосподарка з чотирьох тепер регулярно купує органічне молоко. Ця зміна була обумовлена ​​і зниженням цін на молоко в супермаркетах, що зробило продукт доступним. Чи дійсно органічне молоко здоровіше, смачніше і поживніше, ніж звичайне. Чи це правда?

Чим органічне молоко відрізняється від звичайного?

Калорії та жири

"Органічне молоко має вищу концентрацію корисних поліненасичених жирів, ніж звичайне молоко" - до таких даних у ході дослідження дійшли вчені в університеті Ньюкасла. Вони вважають, що корова, яка харчується травою, сіном і силосом, дає "здоровіше" молоко, ніж та, у чиїх кормах високий відсоток зернових та хлібобулочних продуктів.

Дослідження, що проводилися на гроші виробників органічного молока, в університетах Ліверпуля та Глазго, показали, що в органічному молоці на 68% більше омега-3 жирних кислот. Вважається, що саме цей тип омега-3 кислот захищає нас від хвороб серця, але підтверджених результатів досліджень на цю тему поки що не існує. При цьому літр органічного молока, як правило, має той самий вміст жирів, білків та калорій, як і звичайне молоко. І тоді ж, вчені Університету Ньюкасл також виявили, що в деяких зразках органічного молока міститься значно більше міристинової кислоти та насичених жирів, що, як вони вважають, пов'язано з високим ризиком розвитку ішемічної хвороби серця.

Смак

Деякі шанувальники органічного молока стверджують, що воно смачніше. Під час опитування, яке компанія Mintel (виробник органічного молока) проводила серед 500 осіб у 2014 році, третина постійних клієнтів сказали, що саме смак був причиною, через яку вони перейшли на органічне молоко. Інші стверджують, що зміни у смаку можна відзначити й у звичайному молоці протягом року, залежно від того, чи корова їсть свіжу траву влітку або зернові культури взимку. При цьому під час офіційних сліпих дегустацій більшість людей не змогли відрізнити органічне молоко від звичайного.

Вітаміни та антиоксиданти

Данський інститут сільськогосподарських досліджень повідомив, що за його даними, в органічному молоці порівняно зі звичайним на 75% вище вміст бета-каротину, на 50% більше вітаміну Е і вдвічі-втричі більше лютеїну, антиоксидантів і зеаксантину. Антиоксиданти в молоці, за однією із сучасних теорій, допомагають знизити ризик серцевих захворювань та раку. Але хоча рівень цих поживних речовин вищий, в органічному молоці, треба враховувати, що більшість людей будуть отримувати їх зі свого раціону у будь-якому випадку – не молоко відіграє у ньому провідну роль. Рівні інших поживних речовин, таких як кальцій та вітамін В12, для органічного та звичайного молока однакові.

Дитяче здоров'я

Багато батьків, які купують органічне молоко, вважають, що це корисно їхнім дітям. Хоча поки що неясно щодо реальних переваг для здоров'я, але є деякі попередні свідчення того, що вживання органічного молока може запобігти алергійним реакціям.

Голландське дослідження, опубліковане в British Journal оf Food, розповідає, що досвід більш ніж 2800 сімей показав зниження на 36% випадків виникнення екземи у дітей, серед тих, хто вживав органічне молоко та сир. Однак це ще не означає, що органічне молоко допомагає запобігти екземі у дітей.

Антибіотики

Надмірне використання антибіотиків у сільському господарстві нині призводить до появи "супермікробів" - бактерій, стійких до звичайного арсеналу лікарських засобів. Незважаючи на побоювання з приводу супермікробів, звичайним тваринам, як і раніше, регулярно дають антибіотики, щоб запобігти хворобам, таким як мастит. Однак якщо вони потрапляють у молоко, то молоко цих тварин не надходить у продаж. Органічні фермери дають антибіотики коровам лише після того, як тварина хворіє, не раніше. Це знижує ризик розвитку нових "супермікробів".

Висновок

Таким чином, узагальнюючи сказане вище, можна відзначити, що органічне молоко має певні переваги в плані вмісту вітамінів і антиоксидантів, а також, можливо, знижує алергічні реакції у дітей. Щодо поживної та енергетичної цінності, вмісту білка, жиру, а також смакових якостей особливої ​​різниці не відзначено.