Перейти к основному содержанию

ТОП-25 цікавих фактів про огірки

"Агурос" давньогрецькою мовою "незрілість". У їжу цей овоч вживається недозрілим, тому вважається, що звідси пішла назва цього родича дині — "огірок". Огірки знайшли застосування у кухнях усього світу. Крім того, ці плоди застосовуються у косметології та медицині. А чи все ми знаємо про знайомий огірок?

Цікаві факти про огірки

  • Огірок це фрукт чи овоч? З точки зору кулінарії огірок це "овоч", а ось з точки зору ботаніки — "гарбуза" (сюди ж відноситься гарбуз, кавун, патисон і диня). Ще одне наукове визначення огірка — "хибна ягода".
  • Першими в їжу огірок почали вживати мешканці Стародавньої Індії та Стародавнього Вавилону.
  • Перші огіркові теплиці були збудовані в Стародавньому Римі.
  • До Європи огірки завезли з Індії римляни, які використовували їх як їжу та ліки.
  • Американка Ашріта Фурман у жовтні 2013 року тримаючи в роті меч нарізала 27 часточок огірка. Факт зафіксовано у “Книзі рекордів Гіннесса”.
  • Для усунення неприємного запаху з рота достатньо протягом 30 секунд розжувати скибочку свіжого огірка.
  • Свіжий огірок містить 95 % води, 4 % вуглеводів, 1 % білка. 100 г цього овочу забезпечує організм енергією на 16 кілокалорій.
  • Огірок згадується у народному календарі найчастіше з овочів — 18 разів.
  • Святим покровителем огіркового врожаю вважається св. Ісидор Ростовський.
  • Огірки вирощені у теплиці та у відкритому ґрунті значно відрізняються за розмірами: найбільший огірок вирощений у ґрунті важив 3,74 кг, “тепличний рекордсмен” — 6,2 кг.
  • Часто на шкірці молодих огірків помітні невеликі шипи, потрібні вони плодам для видалення зайвої вологи з поверхні.
  • Температура всередині огірка завжди нижче, ніж зовні, різниця може досягати 20 0С.
  • Наукою доведено, що лігніни, які входять до складу огірка зменшують ймовірність онкології.
  • Гіркий смак огірки набувають унаслідок нестачі дощів або нерегулярного поливу.
  • У Японії та Об'єднаних Арабських Еміратах штучно виведені огірки квадратної форми, що полегшує їх зберігання та транспортування.
  • Якщо помістити нарізаний огірок в каструлю з киплячою водою, то хімічні сполуки, які входять до його складу, з'єднавшись з водяною парою, наситять повітря ароматом, який сприяє зняттю стресу.
  • Фітохімічні речовини огірка сприяють ущільненню колагену у шкірі обличчя та тіла. Завдяки цьому зморшки, набряки та видимі ознаки целюліту стають непомітними.
  • Пюре з огірків надасть миттєве полегшення та зніме наслідки сонячного опіку після прикладання його до ураженої ділянки шкіри.
  • Від скрипу дверних петель допоможе "мастило" зі скибочки огірка — достатньо протерти ним тертьові поверхні та скрип зникне.
  • Якщо алюмінієву каструлю з нарізаними огірками, виставити ​​на грядки, речовини, що входять до складу огірка при контакті з алюмінієм, виділять специфічний запах, який  відлякає шкідників.
  • Найбільший світовий експортер огірків — Китай. Урожай сягає 55 млн т щорічно.
  • Свіжі огірки — чудовий сечогінний засіб, що очищає організм від токсинів та інших відходів життєдіяльності.
  • Більшість сортів, що поставляються сьогодні на міжнародний ринок, є гібридами — вони продуктивніші та швидше дозрівають. 
  • Скибочка огірка допоможе навести чистоту у ванній кімнаті: достатньо протерти ним змішувач та раковину — блиск повернеться, а плям не залишиться.
  • Свіжий огірок — чудова заміна  полівітамінам: він містить майже усі вітаміни та мінерали, які необхідні людському організму протягом дня.