ТОП-25 цікавих фактів про огірки
Редакция
"Агурос" давньогрецькою мовою "незрілість". У їжу цей овоч вживається недозрілим, тому вважається, що звідси пішла назва цього родича дині — "огірок". Огірки знайшли застосування у кухнях усього світу. Крім того, ці плоди застосовуються у косметології та медицині. А чи все ми знаємо про знайомий огірок?
Цікаві факти про огірки
- Огірок це фрукт чи овоч? З точки зору кулінарії огірок це "овоч", а ось з точки зору ботаніки — "гарбуза" (сюди ж відноситься гарбуз, кавун, патисон і диня). Ще одне наукове визначення огірка — "хибна ягода".
- Першими в їжу огірок почали вживати мешканці Стародавньої Індії та Стародавнього Вавилону.
- Перші огіркові теплиці були збудовані в Стародавньому Римі.
- До Європи огірки завезли з Індії римляни, які використовували їх як їжу та ліки.
- Американка Ашріта Фурман у жовтні 2013 року тримаючи в роті меч нарізала 27 часточок огірка. Факт зафіксовано у “Книзі рекордів Гіннесса”.
- Для усунення неприємного запаху з рота достатньо протягом 30 секунд розжувати скибочку свіжого огірка.
- Свіжий огірок містить 95 % води, 4 % вуглеводів, 1 % білка. 100 г цього овочу забезпечує організм енергією на 16 кілокалорій.
- Огірок згадується у народному календарі найчастіше з овочів — 18 разів.
- Святим покровителем огіркового врожаю вважається св. Ісидор Ростовський.
- Огірки вирощені у теплиці та у відкритому ґрунті значно відрізняються за розмірами: найбільший огірок вирощений у ґрунті важив 3,74 кг, “тепличний рекордсмен” — 6,2 кг.
- Часто на шкірці молодих огірків помітні невеликі шипи, потрібні вони плодам для видалення зайвої вологи з поверхні.
- Температура всередині огірка завжди нижче, ніж зовні, різниця може досягати 20 0С.
- Наукою доведено, що лігніни, які входять до складу огірка зменшують ймовірність онкології.
- Гіркий смак огірки набувають унаслідок нестачі дощів або нерегулярного поливу.
- У Японії та Об'єднаних Арабських Еміратах штучно виведені огірки квадратної форми, що полегшує їх зберігання та транспортування.
- Якщо помістити нарізаний огірок в каструлю з киплячою водою, то хімічні сполуки, які входять до його складу, з'єднавшись з водяною парою, наситять повітря ароматом, який сприяє зняттю стресу.
- Фітохімічні речовини огірка сприяють ущільненню колагену у шкірі обличчя та тіла. Завдяки цьому зморшки, набряки та видимі ознаки целюліту стають непомітними.
- Пюре з огірків надасть миттєве полегшення та зніме наслідки сонячного опіку після прикладання його до ураженої ділянки шкіри.
- Від скрипу дверних петель допоможе "мастило" зі скибочки огірка — достатньо протерти ним тертьові поверхні та скрип зникне.
- Якщо алюмінієву каструлю з нарізаними огірками, виставити на грядки, речовини, що входять до складу огірка при контакті з алюмінієм, виділять специфічний запах, який відлякає шкідників.
- Найбільший світовий експортер огірків — Китай. Урожай сягає 55 млн т щорічно.
- Свіжі огірки — чудовий сечогінний засіб, що очищає організм від токсинів та інших відходів життєдіяльності.
- Більшість сортів, що поставляються сьогодні на міжнародний ринок, є гібридами — вони продуктивніші та швидше дозрівають.
- Скибочка огірка допоможе навести чистоту у ванній кімнаті: достатньо протерти ним змішувач та раковину — блиск повернеться, а плям не залишиться.
- Свіжий огірок — чудова заміна полівітамінам: він містить майже усі вітаміни та мінерали, які необхідні людському організму протягом дня.