Перейти к основному содержанию

Як вибрати туристичну кружку? Поради

Туристичні кружки - спеціальній посуд для пиття, призначений для використання під час подорожей, походів, екскурсій та інших видів активного відпочинку. Вони відрізняються від звичайних кружок своєю формою, матеріалом, об’ємом, дизайном та додатковими функціями. Туристичні кружки мають багато переваг, які роблять їх незамінним атрибутом справжнього мандрівника.

Вибираємо компактний кухоль

Забути вдома кружку чи зламати її у поході — провал. Пити з миски чи каструлі незручно і можна обпектися, у саморобній склянці із пластикової пляшки не зігріти воду, а ще вона вбиває похідну романтику та естетику. Щоб на маршруті не довелося «мудрувати» чашку замість зіпсованої, радимо вибирати міцну та універсальну. У цій статті ми розкажемо, як це зробити.

Вибираємо матеріал для туристичної кружки

Матеріал для похідної кружки повинен бути міцним, безпечним для здоров'я людини і здатним витримати серйозні перепади температур, щоб не тріснув або не деформувався, коли в нього наливають окріп. Тому з безлічі матеріалів для виготовлення туристичних кухлів підходять тільки метали: титан, сталь та алюміній, і полімери. Розбираємось у плюсах та мінусах кожного.

  • Титан. За останні десять років став найпопулярнішим для виробництва похідних кружок. Він дуже легкий, довговічний, не боїться високих та низьких температур, а ще не окислюється та не вбирає запахи напоїв. Єдиний мінус титанових чашок - ціна, вони найдорожчі на ринку.
  • Сталь. Йдеться про харчову нержавіючу сталь високої якості. Кружки з неї не схильні до корозії, легко миються, рівномірно прогріваються і відрізняються дуже високою міцністю. На жаль, сталь мае досить велику вагу. Одними з кращих сталевих кухлів по праву вважаються моделі від виробника Enamel mug Studio.
  • Полімери - силікон та поліпропілен. Хімічна інертність, низька вага та порівняно висока міцність послужили їх широкому поширенню в туристичному середовищі. Найбільш цікаві силіконові моделі - за рахунок гнучкості матеріалу виробники можуть створювати дуже легкі складані кружки та склянки. Головний мінус полімерних кухлів — у них не можна готувати їжу та топити сніг на пальнику.
  • Алюміній.  Цей матеріал для виробництва кухлів використовують рідко. Основна причина – корозія металу при взаємодії з напоями та їжею. Тому якісні туристичні алюмінієві кружки обов'язково анодують - покривають захисною плівкою.

Вибираємо об'єм похідного кухля

Для різних завдань та стилів подорожей потрібні кружки різної місткості. Легкоходи або соло-туристи збирають комплект із двох кухлів: максимально об'ємного та середнього розміру. У великій топлять сніг і кип'ятять воду для чаю або субліматів, а з кружки поменше п'ють чай. Туристичний кухоль великого об'єму також може виступати як ємність для бульйону або супу, дозволяючи відмовитися від миски. У деякі великі кружки вміщається130-грамовий газовий балон, виходить компактний набір.

Для походу та експедиції у великій компанії, коли для приготування їжі є окремий місткий казанок, достатньо одного кухля будь-якого об'єму. Головне, щоб його вистачало, щоб угамувати спрагу.
Ось які об'єми бувають:

  • до 200 мл - для алкогольних напоїв або цінителів чаю;
  • від 200 до 300 мл - кухоль невеликого об'єму для тих, хто економить місце в рюкзаку;
  • від 300 до 450 мл - універсальний кухоль середнього об'єму;
  • від 450 до 600 мл - об'ємний кухоль, яким можна замінити казанок у соло-поході.

Вибираємо компактний кухоль

У кружці об'ємом 600 мл можна закип'ятити воду, якої вистачить і на ранкову каву, і на тарілку субліматів. 

Порада! Не рекомендуємо брати в похід старі емальовані кружки. Вони стильно і круто виглядають на фотографіях, але у них часто сколюється емальоване покриття, а на місці сколу кородує метал. Ще емальовані кружки важкі, їх ручки швидко нагріваються, доводиться намотувати обплетення зі шнура або обпалювати пальці.